नेपाली चिया

नेपाली चिया
चिया इतिहास
चिया सङ्घ / संस्थाहरू
चिया तथ्याङ्क
चिया सप्लायर्स
चिया MIS
Tea Potiential Area
Tea statistics
Nepali Coffee
नेपाली कफी
कफी इतिहास
कफी सङ्घ / संस्थाहरू
कफी तथ्याङ्क
कफी सप्लायर्स
कफी MIS
Coffee Potential Area
Coffee Stastistics
Production Trade Summary

सूचना

सूचना

२० मंसिर २०८१, बिहिवार

२० औं राष्ट्रिय कफी दिवसको जानकारी सम्बन्धमा ।

१२ कार्तिक २०८१, सोमवार

Invitation for Online Bids (e-bids)

८ असोज २०८१, मङ्गलवार

मुद्दती खाताको दररेट र अन्य सुविधा सम्बन्धी सूचना

१७ भदौ २०८१, सोमवार

सूचि दर्ता गर्ने सम्बन्धमा सूचना

२४ साउन २०८१, बिहिवार

राय तथा सुझाव उपलब्ध गराउने सम्बन्धमा

६ चैत २०८०, मङ्गलवार

समाचार

नेपाली कफी - Standart कफी सम्बन्धी पत्रिका

१८ पुष २०८०, बुधवार

कोरोनाको असर चिया उत्पादनमा पनि

१५ वैशाख २०७८, बुधवार

Tea growers set to reap virus bonanza as prices soar amid lower production

१५ साउन २०७७, बिहिवार

नेपाली कफी : विदेशमा माग उच्च, उत्पादन सुस्त

१५ साउन २०७७, बिहिवार

लकडाउन खुलेपछि न्युजिल्याण्डमा कफी र फास्टफुडप्रेमी रमाए

१ साउन २०७७, बिहिवार

बन्दाबन्दीले चिया क्षेत्रमा लाखौँ घाटा : न श्रमिकलाई तलब, न त चियाकै बिक्री

१ साउन २०७७, बिहिवार

प्रकाशनहरु

अध्ययन प्रतिवेदन

चिया कफी स्मारिका

प्रचार सामाग्री

प्राविधिक पुस्तिका

नेपाली चिया

मिति: २० पुष २०७६, आइतवार हिट: 1240

नेपालमा विशेषतः ३ प्रजातिको चिया खेती गरिन्छ । आसामी (Camelia asamica ) र कम्बोडियाली (Camelia asamica spp lasiocalyx) प्रजातिको चिया सिटिसी चिया उत्पादनको लागि प्रयोग हुन्छ भने चिनिया प्रजातिको चिया (Camellia sinesis) मुख्यतया अर्थोडक्स चियाको उत्पादनमा प्रयोग हुन्छ ।

चिया पारखीहरूका अनुसार नेपाली अर्थोडक्स चियाको गुण, बास्ना तथा स्वाद करिव करिव विश्वप्रसिद्ध दार्जिलिङ चियाकै जस्तो छ । दार्जिलिङकै आसपासमा रहेको इलामको हावापानी र भूबनोट पनि दार्जिलिङकै जस्तो भएकाले यस्तो समानता देखिएको जानकारहरू बताउँछन् ।कतिपय चिया पारखीहरू त नेपालको जैविक विविधता तथा विशिष्ट भूबनोटले गर्दा खासखालको चिया दार्जिलिङको भन्दा पनि उत्कृष्ठ रहेको विश्वास गर्छन् ।

त्यस्तै, नेपाली सिटिसी चिया पनि कडकपन, चमकपन र तिक्खरताका लागि प्रसिद्ध छ ।त्यसैले नेपाली चिया वास्तवमै प्रकृतिको अनुपम उत्पादन हो ।

नेपाली अर्थोडक्स चियाको मौसमी गुणहरू यस प्रकार छन् :

बसन्त बहार

  • सिजन शुरु भएपछिको पहिलो टिपाइलाई सर्वोत्कृष्ठ मानिन्छ ।
  • फागुनदेखि चैत्र भित्र टिपिसकिन्छ ।
  • पिउने अवस्थाको चियाको रङ हल्का रातोमा हरियो पहेँलो मिसिएको जस्तो हुन्छ भने बासना र स्वाद पनि उत्कृष्ठ हुन्छ ।
  • पारखीहरूले यसलाई मध्यान्नको चियाका रूपमा पिउने गर्छन् ।    

 

गृष्म बहार

  • यो बसन्त बहार पछिको टिपाइ हो ।
  • बैशाख जेठको बीचमा टिपिन्छ ।
  • पारखीहरू यसलाई सन्ध्याकालिन चियाको रूपमा पिउने गर्छन् ।

 

वर्षा बहार

  • यो चियाको टिपाइ असारपछि मात्र शुरू हुन्छ ।
  • पिउने अवस्थाको चियाको रङ गाढा रातो भने स्वाद पनि तिक्खर हुन्छ ।
  • पारखीहरू यसलाई बिहानको चियाको रूपमा पिउने गर्छन् ।

 

शरद बहार

  •  सिजन सकिनुभन्दा अगाडिको अन्तिम टिपाइ हो ।
  • पारखीहरू यसलाई बिहान दुधसँग मिलाएर पिउने सल्लाह दिन्छन् ।

के तपाईं आफूले हेरेको जानकारीबाट सन्तुष्ट हुनुहुन्छ?